Resomatie, de groenste uitvaart
Resomatie is een relatieve nieuwkomer in de uitvaartbranche. Het is een veel groener alternatief voor crematie met in essentie hetzelfde eindresultaat. Het lichaam wordt afgebroken met behulp van water en een alkalimengsel. Het resultaat is vrijwel zuiver water en gedroogde as die in een urn kan worden bewaard.
Het onderzoeksbureau TNO heeft in 2014 onderzoek gedaan voor Yarden wat betreft de mogelijkheden voor het resomeren. Resomeren blijkt milieuvriendelijker en kosten efficiënter te zijn dan cremeren. Wij zijn erg benieuwd hoe de uitvaartbranche hier in de toekomst mee omgaat.
Maar hoe zit het dan met de as van mijn dierbare na het resomeren?
Na het resomatieproces blijft een vloeistof over welke geneutraliseerd wordt door middel van zoutzuur. Hierna blijft een mengsel van as en water over. De as en het water worden gescheiden. Het water kan zonder schadelijke effecten voor het milieu worden afgevoerd en de as (of eigenlijk de botresten) kan op dezelfde manier worden gebruikt als crematie as.
Het verschil tussen de as dat vrijkomt na het resomeren en de as dat vrijkomt na het cremeren is dat de resomatie as of poeder witter en fijner is. Tevens komt er gemiddeld 30% meer as vrij dan bij cremeren. Als we voorzichtig uitgaan dat er 3 à 3,5 liter as vrijkomt na de crematie zou dit betekenen dat er 3,9 à 4,5 liter as vrijkomt. Dit betekent dat de huidige generatie urnen waarschijnlijk aan de kleine kant zullen zijn. Echter, het komt het steeds meer voor dat een deel van de as verstrooid wordt en dat de as onder meerdere nabestaanden verdeeld wordt in zogenaamde mini urnen. Ook bewaren van de as in een assieraad of gedenksieraad is een toenemende trend.