Waar je een urn thuis kunt neerzetten

Waar je een urn thuis kunt neerzetten

Waar je een urn thuis kunt neerzetten

Iedereen is natuurlijk vrij om de urn neer te zetten op een plek in huis die bij hen past. De urn thuis plaatsen is een manier om een geliefde te eren en maakt deel uit van het rouwproces. Een urn is geen gewone decoratie, het bevat de as en herinneringen van een dierbare. Daarom is het fijn om een goede plek te vinden waar de urn goed tot zijn recht komt.

Sommige mensen willen de urn in een ruimte plaatsen waar ze vaak zijn, terwijl anderen liever een rustige plek hebben om bijvoorbeeld koffie te drinken, herinneringen op te halen of een gebedje te doen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een plek in het huis in te richten om stil te staan bij het verlies van een overleden dierbare.

We hebben een groot aanbod aan urnen in verschillende stijlen. Veel van deze kunnen worden gepersonaliseerd zodat ze passen in jouw huis en bij jouw smaak.

Laten we beginnen bij de locatie

Zoals eerder genoemd, gaat het vooral om de plek. Het is een persoonlijke keuze, en je kunt de urn verplaatsen, totdat het goed voelt en je de ideale plaats gevonden hebt.

Woonkamer

De eerste optie voor de meeste mensen is de woonkamer, omdat je hier vaak het meeste tijd doorbrengt. De woonkamer is het hart van het huis. Een populaire plek is bijvoorbeeld op de schoorsteenmantel, in het midden van de kamer. Maar omdat niet elk huis meer een schoorsteen heeft, kun je de urn ook op een vensterbank of boekenplank zetten.

Slaapkamer

De slaapkamer is een goede keuze als je het liever wat privé houdt. Niet iedereen wil dat een urn zichtbaar is voor iedereen die op bezoek komt. De slaapkamer is een persoonlijke ruimte, en een urn naast je bed kan helpen om rust te vinden, bijvoorbeeld door er 's avonds even tegen te praten.

Thuiswerkplek

Omdat veel mensen tegenwoordig thuiswerken, kan de thuiswerkplek ook een goede optie zijn. Hier wordt veel nagedacht, en de urn kan je het gevoel geven dichter bij je dierbare te zijn. Je kunt de urn bijvoorbeeld op een boekenplank of vensterbank zetten, of op je bureau als dat groot genoeg is.

Keuken

Voor sommige mensen is de keuken het hart van het huis, vooral als ze van koken houden. De beste plek voor de urn is waarschijnlijk de vensterbank, omdat er in de keuken vaak veel beweegt.

Speciale plek

Als je niet kunt kiezen in welke kamer de urn moet staan, kun je ook een speciale plek maken. Dit kan een hoekje zijn met foto’s van je dierbare of bloemen erbij. Een nis in de muur of een ruimte onder de trap kan bijvoorbeeld een mooie plek zijn. Ook kun je kiezen voor een uitgebreider eerbetoon, bijvoorbeeld door een klein altaartje in te richten.

Op zo'n plek kunt u persoonlijke voorwerpen neerleggen die herinneren aan uw dierbare, zoals foto’s, bloemen en kleine gebruiksartikelen. Vaak worden er ook kaarsen gebrand. Daarnaast kunt u kunstvoorwerpen toevoegen, zoals een schilderij of een beeldje. Wilt u een subtiele gedenkplek creëren, dan is een bronzen beeldje een mooie optie. Alleen u weet dan dat dit beeld symbool staat voor het verlies van uw geliefde.

Hoe je de urn het beste onderdeel kan laten uitmaken van je interieur

Als je eenmaal een kamer hebt gekozen is het fijn dat de urn goed past bij de stijl van je huis. Het doel is dat het op een natuurlijke manier in de kamer past.

Afmeting en stijl

We hebben urnen in veel verschillende kleuren, stijlen en materialen. Als je veel houten meubels hebt, kan een houten urn goed passen. Heb je een modern interieur, dan zijn er minimalistische en strakke ontwerpen. Je kunt ook een urn kiezen in de favoriete kleur van je dierbare. Het is helemaal aan jou; er is geen foute keuze.

Vitrine

Als je bang bent dat de urn omvalt of beschadigd raakt, vooral met kleine kinderen of huisdieren in huis kun je een glazen vitrine gebruiken. Dit houdt de urn veilig en je kunt er persoonlijke spullen omheen zetten zodat je een unieke gedenkplaats creëert. Een kleine urn past hier goed in.

Verlichting

Een vaak vergeten detail is de verlichting rondom de urn. Zacht, warm licht werkt het best, zoals kaarslicht. Je kunt kiezen voor kleine, op batterijen werkende theelichtjes of een tafellamp. Sommige vitrines hebben ingebouwde verlichting, wat een subtiele manier is om de urn te accentueren.

Religie en cultuur

De religie of cultuur van iemand kan invloed hebben op waar de urn in huis staat. Sommige mensen volgen bijvoorbeeld feng shui, waarbij de urn in het noordoosten of noordwesten van het huis wordt geplaatst voor rust en verbondenheid met het verleden.

Vraag ook anderen om mee te denken

Het is goed om de familie te betrekken bij het kiezen van de plek voor de urn. Iedereen moet zich prettig voelen met de plek, dus het is belangrijk om samen te beslissen. Soms kan de urn ook wisselen van plek, zodat iedereen tevreden is.

Hoe de urn het beste te onderhouden

Net als andere spullen in je huis moet je de urn goed verzorgen. Dit is een teken van respect voor de overledene. Het juiste schoonmaakmiddel is belangrijk bij het schoonmaken van de urn. Elk materiaal heeft zijn specifieke onderhoudsinstructies. Het belangrijkste is om de urn stofvrij te houden en vaak is het gebruik van warm water en een microvezeldoek al voldoende.

Mocht er toch wat hardnekkiger vuil ontstaan, dan adviseren wij het gebruik van schoonmaakmiddelen specifiek voor het betreffende materiaal. Gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen, deze kunnen het materiaal of de coating blijvend aantasten.

RVS urnen: RVS vereist van nature weinig onderhoud. Regelmatig afstoffen is meestal voldoende. Mocht de urn toch vuil worden, gebruik dan een speciale RVS-reiniger of simpelweg water met zeep. Vermijd het gebruik van andere (chemische) schoonmaakmiddelen, omdat deze de beschermende oxidelaag van het RVS blijvend kunnen beschadigen.

Glazen urnen: Glas is op zijn mooist wanneer het helder en glanzend is. Voor een grondige reiniging en het herstellen van de glans adviseren wij een schuimspray die speciaal geschikt is voor glasobjecten.

Urnen van keramiek: Voor keramiek raden we aan om water met zeep te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de urn mooi blijft zonder dat deze wordt aangetast door agressieve schoonmaakmiddelen.

Messing urnen: Voor messing urnen geldt hetzelfde als voor RVS. De urnen zijn voorzien van een speciale beschermende coating. Vermijd het gebruik van chemische reinigingsmiddelen, want deze kunnen de coating beschadigen. Gebruik in plaats daarvan water, zeep of een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Overige opties

Hoewel we hier vooral over de urn in huis praten, zijn er ook andere opties. Je kunt bijvoorbeeld een gedenktuin maken met de urn in een waterdichte houder, omringd door bloemen en planten.

Conclusie

Er is geen juiste of verkeerde manier om een urn neer te zetten. Het is een persoonlijke keuze en wat voor jou het beste voelt, is het belangrijkste. Zorg er wel voor dat iedereen in huis zich er goed bij voelt en dat het voor jou een betekenisvolle plek is.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, opmerkingen of mis je bepaalde informatie? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier en we staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je verder te ondersteunen.