Waarom je een urn voor buiten beter niet op de ondergrond verlijmt
Als er gekozen wordt om een urn buiten te plaatsen, is dit vaak vanuit een persoonlijke wens om een dierbare een mooie en waardige laatste rustplek te geven. De urn wordt geplaatst in een urnentuin, urnenmuur, urnengraf of bijgezet op een bestaand grafmonument. Ook wordt de urn steeds vaker in de tuin geplaatst en krijgt hier een bijzondere plek op een sokkel, bij een gedenksteen of in een urnmonument.
Een belangrijk aspect waar niet iedereen bij stil staat, is de manier waarop de urn geplaatst wordt. Het lijkt misschien logisch om de urn stevig vast te lijmen of te kitten aan de ondergrond, maar juist dit kan op lange termijn problemen opleveren.
Waarom kiezen mensen ervoor om urnen te verlijmen?
De gedachte achter het verlijmen van een urn op de ondergrond is begrijpelijk. Men wil voorkomen dat de urn bij harde wind, regen of door onbedoelde aanrakingen kan verschuiven of zelfs omvallen. Daarnaast bestaat er helaas – vooral bij sommige metaalsoorten - ook een risico op diefstal. Het stevig verankeren van de urn door middel van lijm of kit in de tuin of op een begraafplaats lijkt op een goede en betrouwbare oplossing.
Maar wat in eerste instantie lijkt op een oplossing, blijkt in de praktijk vaak tot schade te kunnen leiden. Dit heeft vooral te maken met vochtproblemen, beperkte luchtcirculatie en de gevolgen zoals vorstschade of oxidatie. Hieronder leggen we uit waarom dit gebeurt.
Problemen met vocht bij verlijming
Als een urn direct op de ondergrond wordt gelijmd, ontstaat er een permanente afdichting tussen de urn en het oppervlak waarop hij staat. Deze afdichting belemmert de mogelijkheid voor vocht en regenwater om weg te lopen of te verdampen. Hierdoor kan water ophopen onder en rondom de onderkant van de urn. Afhankelijk van hoe poreus het materiaal is zal de urn ook vocht opnemen, zelfs als deze gemaakt is van winterhard keramiek, marmer of graniet.
Vorstschade
Tijdens de koudere maanden kan het vocht op, onder en rondom een vastgelijmde urn bevriezen. Water zet uit wanneer het bevriest, waardoor er druk ontstaat op zowel de onderkant van de urn als op de lijmlaag. Door UV-straling van de zon en hoe crematie-as (kalk) op vocht reageert kunnen keramische en natuursteen urnen na verloop van tijd verkleuren en afbladderen. Ze kunnen zelfs scheuren en openbarsten.
*Wij raden het aan om altijd voor een aszak te kiezen. Deze zorgt ervoor dat in dit “rampscenario” de as in ieder geval bij elkaar blijft.
Oxidatie en roestvorming
Een ander gevolg van vochtophoping is oxidatie, ook wel roest genoemd, vooral bij metalen urnen zoals roestvrij staal (vooral RVS 304 en in mindere mate RVS 316). Hoewel RVS vaak als een uiterst duurzaam materiaal wordt gezien, betekent 'roestvrij' niet automatisch 'roestbestendig'.
Bij constante en langdurige blootstelling aan vocht, vooral in de buurt van de zee en zonder goede ventilatie, kunnen vochtige omstandigheden waarin het materiaal niet kan drogen, leiden tot oppervlakkige corrosie en uiteindelijk diepere roestvorming.
Het belang van luchtcirculatie voor buiten urnen
Een belangrijk element in het voorkomen van de eerdergenoemde problemen is het realiseren van voldoende luchtcirculatie rondom en onder de urn. Wanneer de urn enigszins verhoogd staat opgesteld, krijgt lucht de kans om vrij te circuleren en vocht de ruimte om op natuurlijke wijze te verdampen.
Een goede luchtcirculatie voorkomt niet alleen ophoping van vocht, maar zorgt er ook voor dat het materiaal sneller opdroogt na regen of dauw. Dit verlengt de levensduur van de urn aanzienlijk en voorkomt op termijn schade als gevolg van vocht, vorst en oxidatie.
Waarom kunststof dopjes een betere oplossing zijn
De eenvoudigste en meest effectieve oplossing om ervoor te zorgen dat er voldoende luchtcirculatie ontstaat, is het gebruik van kunststof dopjes. Deze kleine, onopvallende dopjes worden aan de onderkant van de urn geplaatst, waardoor de urn lichtjes wordt verhoogd van het oppervlak waarop hij staat.
Kunststof dopjes zijn eenvoudig aan te brengen op vrijwel elke urn. Ze kunnen zowel op keramische, granieten als RVS-urnen worden bevestigd en blijven stevig zitten zonder de urn te beschadigen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dopjes van hoge kwaliteit zijn en bestand zijn tegen UV-straling en weersinvloeden, zodat ze lang meegaan.
- Tip! De kunststof dopjes zijn bij elke dhz-winkel verkrijgbaar.
- Tip! Wij hebben in het verleden schroefpennen voor RVS- en bronzen urnen gemaakt die bevestigd (gelast) werden aan de urn. Deze pennen zijn vervolgens aan het monument bevestigd.
- Tip! Let goed op de productomschrijving of de urn geschikt is voor buitenplaatsing. Wij raden urnen van graniet, RVS urnen en urnen van brons aan.
* Meer informatie over welke urnen geschikt zijn om buiten te plaatsen en welke niet vind je hier.
Samengevat
Hoewel het verlijmen van een buitenurn op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt vanwege stabiliteit, blijkt uit praktijkervaring dat het op termijn schade kan veroorzaken aan de urn. Vastgelijmde keramische en natuursteen urnen kunnen gevoelig zijn voor vorstschade. Metalen urnen kunnen als gevolg van onvoldoende luchtcirculatie oxideren.
Door eenvoudige kunststof dopjes te gebruiken, zorg je ervoor dat de urn droog blijft, de lucht kan circuleren en dat je langer kunt genieten van een prachtig, onbeschadigd gedenkmonument. Zo geef je je dierbare een waardige, duurzame en mooie laatste rustplek in de buitenlucht. Een rustplek die generaties lang standhoudt.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, opmerkingen of mis je bepaalde informatie? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier en we staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je verder te ondersteunen.