Wat zeg je tegen iemand waarvan een dierbare is overleden?
Wanneer iemand een dierbare verliest, kan het moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden. Misschien ben je bang om iets verkeerds te zeggen of voel je je machteloos vanwege hun verdriet. Toch is het belangrijk om steun te bieden, al is het maar in de vorm van een paar simpele woorden of een klein gebaar. Het gaat erom dat je er bent voor de ander. Hieronder volgen enkele ideeën over wat je zou kunnen zeggen en hoe je iemand kunt ondersteunen in deze moeilijke tijd.
1. Eenvoudige en oprechte condoleances
Soms hoeven woorden niet ingewikkeld of uitgebreid te zijn om een diepe betekenis te hebben. Een eenvoudige uiting van medeleven kan al veel troost bieden. Hier zijn enkele voorbeelden:
- "Het spijt me zo voor je verlies"
- "Ik denk aan je in deze moeilijke tijd"
- "Woorden schieten tekort, maar ik wil dat je weet dat ik er voor je ben"
Deze korte zinnen tonen je oprechte medeleven zonder dat je het gevoel hoeft te hebben dat je meer moet zeggen dan nodig is.
2. Erken hun verdriet
Vaak voelen mensen zich niet gezien of gehoord in hun verdriet, vooral wanneer ze omringd zijn door mensen die het ongemakkelijk vinden om over de dood te praten. Door hun pijn te erkennen, laat je zien dat je hun verlies serieus neemt:
- "Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dit voor je moet zijn"
- "Dit moet ongelooflijk zwaar voor je zijn. Als je wilt praten, ik ben hier"
- "Je verdriet is begrijpelijk. Neem alle tijd die je nodig hebt om dit te verwerken"
Het is belangrijk dat de ander de ruimte voelt om zijn of haar emoties te delen zonder dat deze gebagatelliseerd worden.
3. Bied hulp aan
Hoewel woorden steun kunnen bieden, hebben mensen in rouw vaak ook praktische hulp nodig. Het kan moeilijk zijn om in tijden van verdriet om hulp te vragen, dus concreet hulp aanbieden kan heel waardevol zijn:
- "Is er iets wat ik voor je kan doen? Ik kan bijvoorbeeld boodschappen doen of een maaltijd brengen"
- "Laat me weten wanneer je wat hulp nodig hebt, ik ben er voor je"
- "Als je wat tijd voor jezelf nodig hebt, ik kan helpen met (bijvoorbeeld oppassen op de kinderen)"
Door specifieke manieren aan te bieden waarop je kunt helpen, laat je zien dat je beschikbaar bent en bereid bent om de last van hun schouders te nemen, al is het maar voor een korte tijd.
4. Luister meer dan je praat
Eén van de belangrijkste manieren om iemand in rouw te steunen is door gewoon aanwezig te zijn en te luisteren. Vaak is het niet wat je zegt, maar dat je luistert naar wat de ander wil delen. Soms hebben mensen behoefte om hun verhaal te vertellen, hun verdriet te uiten of zelfs stil te zijn. Je hoeft niet altijd een antwoord te hebben of een oplossing te bieden.
- "Hoe gaat het met je vandaag?"
- "Vertel me als je wilt over (naam van de overledene)"
- "Ik ben hier om naar je te luisteren, wat je ook wilt delen"
Stel open vragen en laat de ander het tempo bepalen. Wees niet bang voor stiltes; vaak zegt die stilte meer dan woorden kunnen doen. Gewoon luisteren is voldoende.
5. Laat de deur open voor toekomstige steun
Rouwen is een proces dat niet ophoudt na de begrafenis. Veel mensen hebben op de langere termijn steun nodig, wanneer het leven weer verdergaat en anderen mogelijk minder contact zoeken. Laat de ander weten dat je ook op de lange termijn beschikbaar bent:
- "Ik denk de komende tijd aan je. Laat me weten als je iets nodig hebt"
- "Ik ben er niet alleen nu voor je, maar ook in de weken en maanden die komen"
- "Hoe gaat het nu met je? Ik wil dat je weet dat ik er nog steeds voor je ben"
Met dit soort uitspraken laat je zien dat je begrijpt dat het rouwproces tijd nodig heeft en dat je op langere termijn beschikbaar blijft. Het echte rouwen begint vaak pas lang nadat de uitvaart is geweest. De eerste kerst alleen, verjaardagen, vakanties, sterfdag, etc.
6. Vermijd te veel advies of vergelijkingen
Hoewel het goed bedoeld kan zijn, kunnen zinnen als "Het komt wel goed" of "Ik weet precies hoe je je voelt" soms verkeerd overkomen. Elk verlies is uniek en mensen willen vaak niet dat hun pijn wordt vergeleken met die van anderen. Zinnen als deze kunnen afdoen aan de complexiteit van hun emoties. Probeer daarom uitspraken te vermijden die te eenvoudig klinken of advies bevatten dat op dat moment ongepast kan zijn.
Wat je liever niet zegt tegen nabestaanden, woorden om te vermijden
Soms kunnen goedbedoelde opmerkingen onbedoeld pijn doen. Hoewel mensen vaak met de beste intenties spreken, is het belangrijk om bewust te zijn van wat je beter niet kunt zeggen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende uitspraken die je liever vermijdt en waarom ze soms niet goed ontvangen kunnen worden.
"Ik weet precies hoe je je voelt"
Hoewel je misschien zelf een verlies hebt meegemaakt, voelt iedereen verdriet anders. Wanneer je zegt dat je precies weet hoe de ander zich voelt, lijkt het alsof je hun unieke ervaring minimaliseert. Rouwen is een zeer persoonlijke en complexe reis en geen enkel verlies is hetzelfde. In plaats daarvan kun je zeggen:
"Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dit voor je is, maar ik ben er voor je."
2. "Hij/Zij is nu op een betere plek"
Deze opmerking is vaak religieus geïnspireerd en kan troost bieden aan sommige mensen die geloven in een hiernamaals. Maar niet iedereen deelt die overtuiging en zelfs voor gelovigen kan dit weinig verlichting bieden in de pijn van het gemis. Het kan overkomen alsof je hun verdriet probeert weg te praten door te verwijzen naar iets wat op dat moment ongrijpbaar is. Een alternatief zou kunnen zijn:
"Ik wens je veel kracht en rust in deze moeilijke tijd."
3. "Je moet sterk blijven voor je (kinderen/partner/etc.)"
Hoewel dit goed bedoeld kan zijn, legt het een enorme druk op de nabestaande om "sterk" te blijven, terwijl rouwen juist een tijd is waarin emoties alle kanten op gaan. Rouwenden hebben het recht om te breken, verdrietig te zijn en kwetsbaarheid te tonen. Niemand hoeft altijd sterk te zijn, zeker niet na een groot verlies. Beter is het om steun te bieden door te zeggen:
"Het is oké om te voelen wat je voelt, neem de tijd die je nodig hebt."
4. "Het was zijn/haar tijd om te gaan"
Deze uitspraak kan overkomen alsof het verlies minder erg zou moeten zijn omdat het "hun tijd" was. Het kan de indruk wekken dat je het verdriet van de ander probeert te rationaliseren of goed te praten, wat hen kan weerhouden om hun gevoelens te uiten. Rouwen is een proces dat erkenning vraagt, niet het goedpraten van het verlies. In plaats daarvan kun je zeggen:
"Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik wil dat je weet dat ik aan je denk."
5. "Je komt hier wel overheen"
Hoewel deze opmerking bedoeld is om hoop te geven, kan het ook verkeerd vallen. Rouwenden zijn vaak nog lang niet bezig met "er overheen komen." Het suggereert dat er een eindpunt is aan verdriet, terwijl het rouwproces voor velen een levenslange ervaring kan zijn. Deze woorden kunnen iemand het gevoel geven dat hun verdriet haastig verwerkt moet worden. Een beter alternatief:
"Ik ben er voor je, hoe lang het ook duurt."
6. "Wees blij dat je nog andere familieleden/kinderen hebt"
Het verliezen van een dierbare is een onmiskenbare leegte en het hebben van andere geliefden doet niets af aan de pijn van dat specifieke verlies. Door de aandacht te richten op anderen lijkt het alsof je het belang van de overledene bagatelliseert. Elk individu is uniek en onvervangbaar. Probeer in plaats daarvan te zeggen:
"Ik weet dat niemand die leegte kan vullen, en ik ben er om je te steunen."
7. "Het leven gaat door"
Hoewel dit feitelijk waar is, kan het voor de rouwende persoon overkomen alsof ze maar gewoon door moeten gaan, ongeacht hun verdriet. Voor hen is de wereld misschien stil komen te staan en het besef dat het leven om hen heen doorgaat kan juist heel pijnlijk zijn. Deze opmerking kan rouwenden het gevoel geven dat hun emoties er niet toe doen of dat ze sneller moeten herstellen dan ze aankunnen. In plaats daarvan kun je zeggen:
"Ik weet dat het moeilijk is om door te gaan, neem de tijd die je nodig hebt."
8. "Alles gebeurt met een reden"
Deze uitspraak kan bijzonder kwetsend zijn voor iemand die net een groot verlies heeft geleden. Het kan overkomen alsof het overlijden gerechtvaardigd is of dat er een hoger doel is achter hun verlies. Voor mensen die diep in de rouw zitten, klinkt dit vaak leeg en ongevoelig, vooral omdat ze op dat moment waarschijnlijk geen reden kunnen zien voor hun pijn. Beter is het om te zeggen:
"Ik ben hier voor je, wat je ook nodig hebt."
Slotgedachten
Iemand troosten die een dierbare heeft verloren, is geen gemakkelijke taak. Wat je zegt, hoeft niet perfect te zijn. Het belangrijkste is dat je er bent, oprecht bent en dat je de ander het gevoel geeft dat ze niet alleen zijn in hun verdriet. Je aanwezigheid en medeleven kunnen een grote bron van troost zijn, zelfs wanneer woorden tekortschieten. Als je twijfelt over wat je moet zeggen, onthoud dan dat luisteren vaak meer troost biedt dan spreken.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, opmerkingen of mis je bepaalde informatie? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier en we staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je verder te ondersteunen.